وزارت خانه
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
وزارت خانه را از این سایت دریافت کنید.
وزارتخانههای ایران
وزارتخانههای ایران
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
دولت ایران شامل ۱۹ وزارتخانه است که نام آنها به ترتیب حروف الفبا فارسی، همراه با نام وزیر و پیوند تارنما به شرح زیر است
نام وزارتخانه وزیر کنونی پیوند تارنما
وزارت آموزش و پرورش یوسف نوری www.medu.ir بایگانیشده در ۱۴ ژوئن ۲۰۱۸ توسط Wayback Machine
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات عیسی زارعپور www.ict.gov.ir بایگانیشده در ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine
وزارت اطلاعات سید اسماعیل خطیب www.vaja.ir
وزارت امور اقتصادی و دارایی سید احسان خاندوزی www.mefa.ir بایگانیشده در ۱۷ دسامبر ۲۰۱۰ توسط Wayback Machine
وزارت امور خارجه حسین امیرعبداللهیان www.mfa.gov.ir
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهرام عیناللهی www.behdasht.gov.ir
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سید صولت مرتضوی www.mcls.gov.ir بایگانیشده در ۴ مه ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine
وزارت جهاد کشاورزی سید جواد ساداتینژاد www.maj.ir بایگانیشده در ۲۶ فوریه ۲۰۲۱ توسط Wayback Machine
وزارت دادگستری امینحسین رحیمی www.justice.ir
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح محمدرضا قرایی آشتیانی www.defanews.ir بایگانیشده در ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹ توسط Wayback Machine
وزارت راه و شهرسازی مهرداد بذرپاش www.mrud.ir بایگانیشده در ۲۸ نوامبر ۲۰۲۰ توسط Wayback Machine
وزارت صنعت، معدن و تجارت سید رضا فاطمی امین www.mimt.gov.ir
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری محمدعلی زلفیگل www.msrt.ir بایگانیشده در ۳ دسامبر ۲۰۰۳ توسط Wayback Machine
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محمدمهدی اسماعیلی www.farhang.gov.ir بایگانیشده در ۲۰۱۹-۱۰-۰۳ توسط Wayback Machine
وزارت کشور احمد وحیدی www.moi.ir
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سید عزتالله ضرغامی www.mcth.ir
وزارت نفت جواد اوجی www.mop.ir
وزارت نیرو علیاکبر محرابیان www.moe.gov.ir
وزارت ورزش و جوانان سید حمید سجادی www.msy.gov.ir
پیشینه[ویرایش]
کمترین تعداد وزارتخانهها در تاریخ ایران ۳ وزارتخانه و مربوط به دوره رئیسالوزرایی «میرزا محمد شفیع مازندرانی» در ابتدای دوران قاجار و بیشترین آن با تعداد ۲۴ وزارتخانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در دوران جنگ ایران و عراق و نخست وزیری میرحسین موسوی، اتفاق افتاده است.[۱]
قاجار[ویرایش]
ساماندهی نظام اداری و تشکیل وزارتخانهها برای اداره امور تخصصی کشور در زمان پادشاهان قاجاری، گسترش یافته و بسیاری از وزارتخانههای مهم کشور مانند وزارت امور خارجه، اطلاعات و حتی صنایع و معادن و... ریشه در این دوره تاریخی دارند.
رشد علوم و فنون در این دوره به همت امیرکبیر، همزمان با گسترش دانش سیاسی، دستگاه اداری منظمی را برای اداره کشور فراهم کرده بود و اگرچه برخی از وزارتخانهها در آن دوره جنبه تشریفاتی داشت و یا برخی انتصابها در آنها بر اساس رابطه فامیلی بود، اما تقسیمبندی مدیریت کشور به حوزههای تخصصی، الگوی نظاممندی برای دستگاههای حکومتی وقت، تعریف کرد.
در دوران قاجار، همزمان با انتصاب میرزا حسین خان سپهسالار به ریاست شورای دولت، تعداد وزارتخانهها از ۷ به ۱۴ افزایش مییابد و این در حالی است که تنها یک سال بعد از این اتفاق، وی دوباره تعداد وزارتخانهها را به ۹ کاهش میدهد، بهطوری که روال کاهش وزارتخانهها پس از وی و از سوی وزیران مختار دربار ادامه داشته و به ۶ وزارتخانه هم رسیده است.
اما میرزا علی اصغرخان امین السلطان، چند سال در سالهای پایانی دوران قاجار، با یک جهش یکباره شمار وزارتخانهها را به ۱۸ رساند، به طوری که برخی از این وزارتخانهها بدون استقلال تخصصی، همپوشانی بسیاری در کارکرد داشتند.
در دوره قاجار غیر از وزارتخانههایی مانند تلگراف، مالیه، علوم، خارجه و جنگ که تقریباً در همه دولتها جایگاه ثابتی داشتهاند، دیگر وزارتخانهها بر حسب اراده وزیران ارشد، تشکیل شدهاند و در دوره بعدی حذف شدهاند.[۲]
مشروطه[ویرایش]
در دوره مشروطیت اگرچه انتصاب سمتهای وزارتی، همچنان بر اساس الگوهای قاجاری بود، اما ساختار و دستگاه اداری حکومت، نظام و قوام متعادلتری یافت.
برای مثال اگر در دوره قاجاری صدر اعظمی سه و دیگری ۱۸ وزارتخانه داشت، در دوره مشروطیت بیشترین میزان اختلاف در تعداد وزارتخانههای رئیسالوزراهای مختلف، به زحمت به دو میرسد این در حالی است که عنوان وزارتخانهها نیز در قیاس با دوره پیشین سیر تطوری یکدست را تجربه کرده و میانگین تعداد وزارتخانهها نیز کاهش داشته است.
اصولاً اهمیت دوره مشروطیت به عنوان یک دور تاریخی جریانساز بیشتر به دلیل تغییر دستگاه سیاسی گذشته و تشکیل ساختار منظم حکومتی و اداری است و تدوین قانون اساسی اولیه نیز در ایجاد این نظم اداری تأثیر چشمگیری داشته است.
در دوره مشروطیت، موضوع ادغام وزارتخانهها روال جدیتری به خود میگیرد، ادغام وزارت تجارت با فواید عامه، از مهمترین اتفاقهای این دوره است.
پهلوی[ویرایش]
رضاشاه پهلوی[ویرایش]
در دوران پهلوی اول که ۱۳ سال طول کشید، تعداد وزارتخانهها تقریباً چارچوب ثابتی به خود گرفت و دست کم از هشت و حداکثر از ۱۱ وزارتخانه تجاوز نکرد.
افزون بر این در دوره ریاست مهدی قلی خان هدایت، وزارت اقتصاد، جای وزارت تجارت و فوایده عامه را گرفت و سه سال پس از او محمدعلی فروغی، این وزارتخانه جدید را به سه بخش مستقل اداره کل تجارت، اداره کل فلاحت و اداره کل صناعت، تقسیم کرد.[۳]
نکته مهم دیگر در این دوره این است که در دوره رئیسالوزرایی متین دفتری، عنوان وزارتخانهها که بیشتر عربی بود، به فارسی روان برگردانده شد.[۴]
محمدرضا پهلوی[ویرایش]
ادغام برخی وزارتخانهها مانند بازرگانی و اقتصاد، بازرگانی و پیشه و هنر، دارایی و اقتصادی و همچنین اقتصاد ملی و بازرگانی در این دوره اتفاق میافتد و جالب است که در این دوره و در زمان نخست وزیری امیراسدالله علم، ادغام وزارت صنایع و معادن با وزارت بازرگانی، که در دولت محمود احمدینژاد تکرار شد، انجام شد هرچند که این ادغام بیش از چند ماه طول نکشید و دوباره از سوی اسدالله علم تفکیک شد.[۵]
این دوره را میتوان پر افت و خیزترین دوره تغییر در عنوان و شمار دستگاههای اجرایی خواند که با نخست وزیری امیرعباس هویدا، فراز و نشیب این تغییرها، بلندتر میشود.
معرفی کامل همه وزارتخانه های ایران · جدید ۱۴۰۱
وزارتخانه های ایران در دوره پهلوی و وزارتخانه های ایران دولت دوازدهم و وزارتخانه های ایران به انگلیسی و وزارتخانه های ایران به ترتیب حروف الفبا
معرفی کامل همه وزارتخانه های ایران
دسته بندي : فرهنگ و هنر,تاریخ و تمدن
تاريخ : 9 ژانویه
همانطور که می دانید همه کشورها از جمله وزارتخانه های زیادی دارند که هر کدام وظیفه خاصی بر عهده دارد. گهر در این بخش به معرفی کامل همه وزارتخانه های ایران می پردازد.
معرفی کامل همه وزارتخانه های ایران
دولت ایران شامل ۱۸ وزارتخانه است. جمهوری اسلامی ایران تا سال ۱۳۹۰ دارای ۲۱ وزیر و وزارتخانه بود اما از آن سال پس از ادغام چند وزارتخانه و تاسیس وزارت ورزش و جوانان، تعداد وزارتخانهها به عدد ۱۸ رسید.
وزارتخانه ها عبارتند از:
وزارت آموزش و پرورش
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
وزارت اطلاعات
وزارت امور اقتصادی و دارایی
وزارت امور خارجه
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
وزارت جهاد کشاورزی وزارت دادگستری
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
وزارت راه و شهرسازی
وزارت صنعت، معدن و تجارت
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وزارت کشور وزارت نفت وزارت نیرو وزارت ورزش و جوانان
نخستین وزارتخانههای ایران، در زمان ناصرالدینشاه رسمیت یافتند. پس از عزل و تبعید میرزا آقاخان نوری در سال ۱۲۷۵ هجری قمری به دست ناصرالدینشاه، وی از تعیین صدراعظم خودداری کرد و صدراعظم، ۱۰ وزارتخانه را مسئول اداره کشور ساخت که عبارت بودند از:
وزارت مالیه، وزارت جنگ، وزارت خارجه، وزارت داخله، وزارت دیوان عدالت، وزارت صنایع و علوم،
وزارت وظایف و موقوفات،
وزارت مشورتخانه،
وزارت تحریر فرامین و احکامات،
وزارت تجار ممالک محروسه.
ناصرالدینشاه به مدت ۶ سال، ایران را از طریق وزارتخانههای دهگانه اداره کرد و بعد از آن، میرزا محمدخان سپهسالار را به عنوان وزیر اعظم/صدراعظم، منصوب کرد.
وزارت آموزش و پرورش مسئولیت امور آموزشی کودکان و نوجوانان (معمولاً ۵ تا ۱۸ سالگی) و نیز تریبت معلم را عهدهدار است. در کشور ایران این وزارتخانه از سال ۱۳۴۳ که از وزارت فرهنگ منتزع گردید مسئولیت آموزش عالی (دانشگاهها) را نیز عهدهدار بوده است؛ اما پس از تشکیل وزارت علوم، برای ادارهٔ امور دانشگاهها و امور پژوهشی در سطوح عالی، وزارت آموزش و پرورش وظیفهٔ آموزش رایگان همهٔ افراد را در مقاطع دبستان، دورهٔ اول متوسطه، دورهٔ دوم متوسطه و همچنین ادارهٔ دانشگاه فرهنگیان برای تربیت معلم و دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی را بر عهده دارد. فخرالدین احمدی دانشآشتیانی وزیر کنونی آموزش و پرورش است.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از ۱۸ وزارتخانهٔ دولت ایران و مسئول برنامهریزی، پشتیبانی و توسعهٔ زیرساختار و تواناییهای ملی مخابراتی و اطلاعاتی ایران است. محمود واعظی در دولت حسن روحانی تصدی این وزارت را بر عهده دارد. شرکت مادر تخصصی مخابرات ایران شرکت ارتباطات ثابت ایران (آشنای اول) شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) شرکت مادر تخصصی پست ایران شرکت پست بانک سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی سازمان فناوری اطلاعات ایران شرکت ارتباطات زیرساخت سازمان فضایی ایران مرکز تحقیقات مخابرات ایران شرکت خدمات هوایی پیام دانشکده علمی کاربردی پست و مخابرات ادارات کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استانها (نمایندهٔ وزارت در استانها) شرکتهای پست استانی شرکتهای پست بانک استانی کارخانجات تولیدی
وزارت اطلاعات به اختصار «واجا» نام یکی از وزارتخانههای جمهوری اسلامی ایران است که به مسائل امنیتی میپردازد و وظیفهٔ جمعآوری اطلاعات، حفاظت اطلاعات و فعالیتهای ضداطلاعاتی در داخل و خارج از ایران را بر عهده دارد. تصدی این وزارت را حجتالاسلام سید محمود علوی بر عهده دارد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی یکی از ۱۸ وزارتخانهٔ دولت ایران و مسئول تنظیم سیاستهای اقتصادی و مالی کشور، اجرای سیاستهای مالیاتی و برنامهٔ همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاریهای مشترک با کشورهای دیگر است.
هماکنون علی طیبنیا وزیر امور اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی ایران است. طیبنیا توانست بیشترین رأی اعتماد تاریخ جمهوری اسلامی ایران را از مجلس شورای اسلامی بگیرد.
بهموجب قوانین، وظایف زیر بر عهدهٔ این وزارتخانه است:
اجرای تکالیف مربوط به امور پولی، بانکی، بیمهای، ارزی و اعتباری کشور؛
اجرای مراقبت عمومی واردات، صادرات، قراردادهای بازرگانی، موافقتهای پایاپای و اعمال مقررات گمرکی در بارهٔ معافیتها و ممنوعیتها؛
ایجاد تسهیلات و کمکهای لازم به کارگران و کشاورزان در خرید سهام واحدهای تولیدی مشمول قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی؛
ایجاد تسهیلات لازم در پرداختها از طریق واگذاری تنخواهگردان حسابداری به دستگاههای اجرایی؛
تخصیص اعتبارات لازم برای هزینههای جاری و عمرانی با همکاری سازمان برنامه و بودجهٔ کشور و ابلاغ آن به دستگاههای اجرایی مربوط؛
پرداخت اعتبارات مصوب بودجهٔ کل کشور، اعم از اعتبارات جاری و عمرانی و اختصاصی به حسابهای بانکی وزارتخانهها و مؤسسات و سایر دستگاههای اجرایی و نیز پرداخت بدهیها و وصول مطالبات ناشی از اجرای برنامههای عمرانی گذشته؛
پرداخت وام و اعتبار به دولتها و مؤسسات خارجی و بینالمللی و همچنین تحصیل و استفاده از وامها و اعتبارات خارجی.
وزیران در جمهوری اسلامی ایران:
علی اردلان (۱۳۵۷)
ابوالحسن بنیصدر (۱۳۵۷-۱۳۵۸)
محسن نوربخش (۱۳۵۹-۱۳۶۰)
حسین نمازی (۱۳۶۰-۱۳۶۴)
محمدجواد ایروانی (۱۳۶۴-۱۳۶۸)
محسن نوربخش (۱۳۶۸-۱۳۷۲)
مرتضی محمدخان (۱۳۷۲-۱۳۷۶)
حسین نمازی (۱۳۷۶-۱۳۸۰)
طهماسب مظاهری (۱۳۸۰-۱۳۸۳)
سید صفدر حسینی (۱۳۸۳-۱۳۸۴)
داوود دانش جعفری (۱۳۸۴-۱۳۸۷)
حسین صمصامی (سرپرست) (۱۳۸۷)
سید شمسالدین حسینی (۱۳۸۷-۱۳۹۲)
علی طیبنیا (۱۳۹۲-اکنون)
وزارت امور خارجه در کنار شورای عالی امنیت ملی، وظیفهٔ رسیدگی به امور بینالمللی کشور را بر عهده دارد.
معاونت اروپا و آمریکا: مجید تختروانچی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟