این سایت سعی دارد سایت های برتر سراسر ایران را معرفی کند ما با نمایش دادن پیش نمایشی از سایت، کاربران را به دیدن کامل مطالب سایت های معرفی شده دعوت میکنیم فلذا هیچ لینک، عکس، و متنی از سایت های معرفی شده کپی نمیشود.

    حکم روزه در سفر

    مهدی

    بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

    حکم روزه در سفر را از این سایت دریافت کنید.

    نظر مراجع تقلید درباره‌ی احکام روزه در سفر

    احکام روزه در سفر یکی از کلیدی‌ترین مسائل مسافران مسلمان است. در این مقاله به احکام شرعی سفر در ماه رمضان پرداختیم.

    ۱۳۹۶-۰۳-۰۶

    نظر مراجع تقلید درباره‌ی احکام روزه در سفر

    به اشتراک گذاری

    ماه رمضان یکی از ماه‎‌های عزیز و معروف در دین اسلام و بین مردم ایران است. در این ماه مبارک عده زیادی از مردم اقدام به روزه گرفتن می‌کنند. به همین خاطر، آشنایی با احکام روزه مسافر و حد ترخص روزه می‎‌تواند اطلاعات زیادی به افراد مسلمان سراسر دنیا ارائه کند.

    فهرست مطالب

    به همین منظور، ما تصمیم گرفتیم در ادامه شما را با حکم روزه مسافر و اطلاعاتی در رابطه با این موضوع بیشتر آشنا کنیم. اگر خواهان به دست آوردن اطلاعاتی در این باره هستید با این مطلب از سایت بلیط هواپیما فلایتیو همراه باشید.

    آشنایی با احکام روزه مسافر

    احکام فرد روزه‎‌دار بسیار متفاوت است. برخی از این احکام مرتبط به حکم فرد روزه‎‌دار قبل از افطار و برخی مرتبط به حکم روزه قبل از سفر و مسافرت است. در ادامه شما را با برخی از این احکام آشنا می‎‌کنیم.

    چه فرد روزه‌‎داری مسافر محسوب می‌‎شود؟

    در ابتدا بگذارید بیشتر با ویژگی‌‎های فرد روزه‎داری که اصطلاحا مسافر هم محسوب می‎‌شود و باید نماز خود را شکسته بخواند، بیشتر آشنا شویم. از جمله این ویژگی‌‎ها می‌‎توان به فردی که خواهان سفر کردن در مسافتی کمتر از ۴۱ کیلومتر است، اشاره کرد. این فرد باید با قصد سپری کردن این مقصد راهی سفر شده باشد. مقصد و مبدا برایش مشخص بوده باشد و با حکم الهی و پس از صرف سحری راهی مقصد شده باشد. با قصد ترخص از مبدا حرکت کرده باشد و شغل او مرتبط به سفر و حرکت کردن (راننده، مهمان‌دار، خلبان و ملبان) نباشد.

    روزه پس از سپری‌کردن چند کیلومتر باطل است؟

    حکم روزه مسافر درباره این‌که چند کیلومتر روزه باطل است، به دستیابی به اطلاعات مورد نیاز در رابطه با احکام روزه مسافر اشاره دارد. یکی از این اطلاعات مورد نیاز سپری کردن مسافتی مشخص است. هنگامی که فرد مسافر بیش از ۴۵ کیلومتر را با قصد بازگشت کمتر از ۱۰ روز به منزل سپری می‎‌کند، در نهایت روزه او باطل می‎‌شود. پس به عنوان یک فرد مسافر روزه‎‌دار حتما به مسافت و مدت زمانی که برای سفر خود در نظر گرفته‎‌اید، توجه داشته باشید.

    آیا باید زمان مشخصی برای سفر در ایام ماه رمضان در نظر داشت؟

    باید گفت بله، حتما شما با هدف و نیت مسافرت ده روزه باید راهی سفر شوید. اگر بنا به دلایلی کمتر از ده روز به مبدا بازگردید روزه‌‎های شما قضا محسوب شده و شما باید کفاره آن‌ها را پرداخت کنید. علاوه بر پرداخت کفاره باید قضای روزه‎‌هایتان را هم به جا آورید.

    برای خرید بلیط چارتر می‌توانید از خدمات فلایتیو استفاده کنید

    بهترین زمان برای مسافرت فرد روزه‌‎دار چه زمانی است؟

    طبق گفته علمای شیعه بهترین زمان برای شروع سفر از مبدا با قصد ده روزه پس از اتمام اذان مغرب است. توصیه می‎‌شود، مسافر قبل از اذان ظهر در مقصد خود حاضر باشد. در غیر این‌صورت، فرد روزه‌دار باید روزه خود را شکسته و سپس قضای آن را به جا آورد.

    کفاره فرد روزه ‎دار چیست؟

    از جمله احکام روزه مسافر، می‌توان به کفاره مسافر اشاره کرد. اگر بنا به هر دلیلی این فرد نتواند روزه خود را در حین مسافرت به جای آورد باید کفاره روزه عمدی خود را پرداخت کند. اگر فرد روزه‌‎دار قبل از اذان ظهر به مبدا نرسیده باشد و علت این امر تاخیر او در آغاز سفر بوده باشد باید کفاره روزه خود را پرداخت کند.

    اما اگر پس از اذان مغرب مبدا را ترک کرده اما بنا به دلایلی نتوانسته باشد قبل از اذان ظهر به مقصد برسد روزه او باطل اما ملزم به پرداخت کفاره نیست. کفاره عمدی فرد سالم برای هر یک روز روزه نگرفتن عمدی برابر با شصت روز یا دو ماه روزه است. البته، این فرد می‎‌تواند از طریق فراهم کردن غذای شصت یتیم نیز کفاره یک روز روزه خود را پرداخت کند.

    آیا افرادی که شغل آن‌ها مسافرت است، باید روزه خود را کامل بگیرند؟

    براساس حکم روزه مسافر و سفر کردن باید گفت بله، روزه برای افرادی که شغل‌شان با سفر همراه است در ایام ماه مبارک رمضان واجب است. در غیر این‌صورت، این افراد باید کفاره روزه خود را در اسرع وقت پرداخت کنند یا قضای روزه‎‌هایشان را به جای آورند.

    حد ترخص روزه و مسافت شرعی

    احتمالا اصطلاح حد ترخص روزه یا مسافت شرعی به گوش‎تان خورده باشد. در ادامه شما را بیشتر با این دو اطلاح آشنا می‌‎کنیم. احتمالا برایتان این اتفاق رخ داده است که روزه باشید و مجبور به سفر شوید. در این حالت با دو اصطلاح حد ترخص روزه و مسافت شرعی مواجه می‎‌شوید.

    حد ترخص روزه چیست؟

    حد ترخص روزه به مسافتی کمتر از مسافت شرعی اطلاق می‌‎شود. در این مسافت فرد روزه‎‌دار باید روزه خود را باز کرده و نمازش را شکسته بخواند. در واقع، برخی از علمای شیعه حد ترخص را به جایی که صدای اذانی از آنجا به گوش نرسد و یا شهر یا روستایی در آن نزدیکی‎‌ها دیده نشود، اطلاق می‎‌کنند.

    البته بد نیست بدانید امروزه شهرها گسترش یافته و در هر کیلومتر می‎‌توان نمایی از شهر و روستا یا دیوارها و منازل را مشاهده کرد. یا به راحتی می‌‎توان با استفاده از شبکه‎‌های مجازی یا تلویزیون سیار صدای اذان را شنید. این مسئله منجر شده بسیاری از علما نتوانند حد ترخص روزه را تعیین کنند. طبق گفته فقهای شیعه اگر بنا به دلایلی مسافر نتواند حد ترخص روزه را تعیین کند، و روزه خود را افطار نماید، باید کفاره روزه خود را پرداخت کرده و قضای آن را هم به جا آورد.

    مسافت شرعی چیست؟

    مسافت شرعی به مسیری حدودا ۴۱ تا ۴۵ کیلومتری اطلاق می‌‎شود. شما در این مسافت مسافر محسوب شده و مجبور هستید نماز خود را شکسته بخوانید. در ضمن، باید روزه خود را باز کنید. اگر مسافتی که برای سفر یا رفت‎‌وبرگشت طی می‎‌کنید کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد، شما دیگر مسافر محسوب نمی‌‎شوید. پس باید نماز خود را کامل خوانده و روزه‌‎تان را به صورت کامل بگیرید.

    همچنین مطالعه کنید:

    اپلیکیشن‌های ضروری برای سفر به کربلا در اربعین

    سفر به دبی در ماه رمضان

    در آخر باید گفت مسافرت با قصد دستیابی به عمل خیری یا به حکم انجام وظیفه اشکالی ندارد. به همین خاطر، فرد روزه‌‎دار می‌‎تواند با رعایت موارد فوق به راحتی راهی سفر شود. حکم روزه مسافر با توجه به شرایط هر فرد متفاوت است. به همین علت، در صورتی که شرایط ویژه‌‎ای دارید، می‎‌توانید با افراد متخصص همچون علمای شیعه در این باره مشورت کنید.

    منبع مطلب : flightio.com

    مسافر چه زمانی باید روزه بگیرد؟

    متداول ترین سؤالات شرعی مسلمانان در ماه مبارک رمضان، حکم روزه مسافر است.

    مسافر چه زمانی باید روزه بگیرد؟

    ۰۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۵اخبار فرهنگیاخبار دین ، قرآن و اندیشه

    متداول‌ترین سؤالات شرعی مسلمانان در ماه مبارک رمضان، حکم روزه مسافر است.

    به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا از مهم‌ترین اعمال عبادی ماه مبارک رمضان روزه‌داری است. در این عمل مستحبی که در این ماه شریف جزو اعمال واجب محسوب می‌شود، مسلمانان از ابتدای وقت نماز صبح تا نماز مغرب باید از خوردن و آشامیدن و مبطلات روزه خودداری کنند. در واقع بر اساس احکام شرعی «نزدیک اذان صبح  از طرف مشرق، سفیده‌اى رو به بالا حرکت مى‌کند که آن را فجر اول گویند. موقعى که آن سفیده پهن شد، فجر دوم، و اولِ وقت نماز صبح است. و نیز دقیقاً از همان زمان باید امساک از مبطلات روزه داشت. همچنین مغرب شرعی، وقتى است که سرخى طرف مشرق که بعد از غروب آفتاب پیدا مى‌شود، از بین برودکه این، اول وقت نماز مغرب و پایان زمان امساک برای روزه است».

    لذا فهم مبطلات روزه برای هر فرد مسلمانی ضروری است تا در پرتو این احکام بتوانند حق روزه‌داری را ادا کنند. از متداول‌ترین سؤالات شرعی مسلمانان در ماه مبارک رمضان، حکم روزه مسافر است که در ادامه بر اساس فتوای برخی مراجع عظام تقلید می‌خوانید.

    امام خمینی(ره)

    مساله 1 ـ ‏‏مسافری که باید نمازهای چهار رکعتی را در سفر دو رکعت‏‎ ‎‏بخواند نباید روزه بگیرد و مسافری که نمازش را تمام می‌خواند مثل کسی که‏‎ ‎‏شغلش مسافرت یا سفر او سفر معصیت است، باید در سفر روزه بگیرد.‏

    ‏‏مساله 2 ـ ‏‏اگر روزه‌دار بعد از ظهر سفر کند باید روزۀ خود را تمام نماید و‏‎ ‎‏اگر پیش از ظهر سفر کند وقتی به حد ترخص برسد باید روزۀ خود را بخورد و‏‎ ‎‏اگر پیش از آن روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.‏

    ‏‏مساله 3 ـ ‏‏اگر مسافر پیش از ظهر به وطنش برسد یا به جایی برسد که‏‎ ‎‏می‌خواهد 10 روز در آنجا بماند، چنانچه کاری که روزه را باطل می‌کند انجام‏‎ ‎‏نداده، باید آن روز را روزه بگیرد و اگر انجام داده، روزۀ آن روز بر او واجب‏‎ ‎‏نیست.‏

    ‏‏مساله 4 ـ ‏‏اگر مسافر بعد از ظهر به وطنش برسد یا به جایی برسد که‏‎ ‎‏می‌خواهد 10 روز در آنجا بماند نباید آن روز را روزه بگیرد.‏

    آیت‌الله سیستانی

    مسأله 2097. مسافری که باید نمازهای چهار رکعتی را در سفر دو رکعت بخواند، نباید روزه بگیرد – چه روزه واجب باشد و چه روزه مستحب – و از این حکم، موارد زیر استثناء می‌شود:

    الف. کسی که از قربانی واجب در حجّ تمتّع ناتوان است، واجب است به جای آن ده روز، روزه بگیرد که باید سه روز اوّل آن را در بین همان سفر حج روزه بگیرد؛ هرچند مسافر باشد و هفت روز باقیمانده را پس از برگشتن به وطن به جا آورد و توضیح احکام آن در کتاب مناسک حجّ ذکر شده است.

    ب. کسی که در مناسک حج تمتّع در وقوف عرفات، قبل از غروب آفتاب، از سرزمین عرفات خارج شود و دوباره به عرفات برنگردد، باید یک شتر کفّاره بدهد و اگر نتواند این کفّاره را بدهد باید هیجده روز، روزه بگیرد و می‌تواند این هیجده روز را در همان حال سفردر مکّه و یا در راه برگشتن و یا بعد از بازگشت به وطن به جا آورد و تفصیل احکام آن در کتاب مناسک حجّ ذکر شده است.

    ج. کسی که روزه مستحبّی روز معیّنی را نذر کرده که آن را در سفر یا آن‌که چه در سفر باشد یا درسفر نباشد، به جا آورد که توضیح آن در فصل احکام روزه مستحبّی ذکر می‌شود.

    د. مسافری که می‌خواهد در مدینه منوّره برای طلب حاجت سه روز روزه بگیرد که توضیح آن در فصل احکام روزه مستحبّی ذکر می‌شود.

    مسأله 2098. مسافری که نمازش را تمام می‌خواند مثل کسی که شغلش مسافرت، یا سفر او سفر معصیت است، می‌تواند در سفر روزه بگیرد؛ بلکه در مورد روزه واجب معیّن مثل روزه ماه مبارک رمضان باید در سفر روزه بگیرد.

    مسأله 2099. مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد؛ ولی برای فرار از روزه، مسافرت مکروه است؛ چه قبل از گذشتن بیست و سوّم ماه رمضان و چه بعد از آن باشد و همچنین به طور کلّی سفر در ماه رمضان کراهت دارد، مگر اینکه برای حجّ یا عمره یا به سبب ضرورتی باشد.

    آیت‌الله بهجت

    «١٣٧» مسافر نمی‌تواند در سفر روزه بگیرد، مگر اینکه روزه گرفتن در سفر را نذر کرده باشد، که در این صورت روزه گرفتن صحیح است، و بنا بر احتیاط واجب روزه مستحبی را در سفر به نیت رجاء باید گرفت، مگر در مدینه مشرفه که بنا بر روایت، مسافر می‌تواند برای برآورده شدن حاجت سه روز روزه بگیرد.

    «١٣٨» مسافری که نماز چهار رکعتی او شکسته است، نمی‌تواند در سفر روزه بگیرد، ولی مسافری که نماز او تمام، یعنی چهار رکعتی است، باید در حال سفر هم روزه‌اش را بگیرد، و تفصیل مسائل در نماز مسافر گذشت.

    «١٣٩» اگر مسافر قبل از ظهر به سفر رود روزه‌اش باطل می‌شود، چه از شب نیت مسافرت داشته باشد یا نه، ولی احتیاط مستحب این است که اگر از شب قبل تصمیم مسافرت نداشته، مسافرت نکند.

    «١4� » اگر مسافر بعد از ظهر از مسافرت برگردد و ظهر آن روز در جایی که نماز تمام است نباشد، روزه آن روز باطل است، ولی اگر قبل از ظهر برگردد، در صورتی که افطار نکرده باشد، روزه آن روز بر او واجب می‌شود، بنابراین باید نیت روزه بکند و روزه‌اش هم صحیح است.

    «١4١» اگر فراموش کند که مسافر است، یا فراموش کند که روزه مسافر باطل است و در سفر روزه بگیرد، روزه‌اش باطل است.

    «١4٢» اگر مسافر نداند که روزه در سفر صحیح نیست و روزه بگیرد روزه‌اش صحیح است.

    آیت‌الله مکارم شیرازی 

    مسأله 439ـ مسافرى که باید نمازهاى چهار رکعتى را در سفر، دو رکعت بخواند، نمى تواند در آن سفر روزه بگیرد; ولى باید قضاى آن را بجا آورد، و مسافرى که نمازش را تمام مى خواند; مثل کسى که شغل او سفر است، باید در سفر روزه بگیرد.

    منبع مطلب : www.tasnimnews.com

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    مهدی 4 روز قبل
    4

    بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

    برای پاسخ کلیک کنید